Neurofeedback en ADD

Mensen met de diagnose ADD (ADHD type 1 overwegend onoplettend) hebben geen zichtbare hyperactiviteit. zij hebben vooral last van aandachtsproblematiek. Vaak spreken ze wel over een druk en vol hoofd. Deze mensen blijken vooral een verhoging van langzame (paarse/Thetra) golven te hebben in de hersens. De hersens schakelen niet naar een hogere versnelling wanneer dit nodig is. Bijvoorbeeld bij opdrachten op het werk of op school. Dit veroorzaakt concentratieproblemen (onoplettendheid). Omdat de hyperactiviteit niet of nauwelijks aanwezig is, is het moeilijker te herkennen. Er wordt vaak pas hulp gezocht met een hulpverlener als de schoolprestaties opvallend achteruit gaan.
Daarnaast heeft deze groep mensen vaak last van externe prikkelverwerking/HSP (inhibatieproblemen) wat weer langdurige stress en/of een angststoornis kan veroorzaken.
Neurofeedback training bij ADHD
In rust meten we bij mensen met ADD vaak onderactivatie frontaal in het brein. Met neurofeedback wordt geen ADD behandeld, maar we verminderen de klachten als inpulsiviteit en/of onoplettendheid. Voor deze mensen bestaat een neurofeedback-training vooral uit het positief belonen in de vorm van het kijken naar een video zonder zwarte vlakken op momenten dat de hersenen beter geactiveerd zijn.
Het behandeldoel is het verlagen (inhiberen) van de theta-golven (paarse langzame golven). Een gemiddeld traject om ADHD-klachten langdurig te verminderen duurt 40 training-sessies. Om de selectieve aandacht verder te verbeteren kan daarna nog worden gekozen om de beta-golven (groene golven) gedurende 20 training-sessies omhoog te trainen.