Neurofeedback bij HSP

Een te drukke omgeving kan overweldigend zijn doordat je de omgevingsprikkels niet kunt buitensluiten (inhiberen). Er wordt ook vaak gesproken over hoogsensitieve personen (HSP). Met neurofeedback train je geen HSP, maar klachten die veroorzaakt worden door de inhibitieproblemen. Omdat alle omgevingsprikkels binnen komen, kan iemand overprikkeld raken met als gevolg angstgevoelens en/of stress.


Inhibitie van externe prikkels

Wij vergelijken het met een zaklamp die je zelf kunt reguleren. Voor een goede zaklamp heb je activatie nodig in het brein, de groene kleur in bovenstaande afbeelding. Bij hoogsenstitieve personen zien we vaak veel thata-golven (paars) in het brein. Ook als de omgeving om activatie (groen) vraagt. Alles komt binnen.


Theta-golven zijn grote golven waardoor grotere gebieden in je brein tegelijkertijd actief zijn. Je kunt hierdoor meer informatie combineren en meer mogelijkheden zien voor een probleem. Net alsof je relaxt ligt te dagdromen. Dit gaat wel ten koste van de concentratie en verwerkingssnelheid. Het betekent ook dat alle omgevingsprikkels binnen komen. Dat is lastig leren zo.


Beta-golven (groen): inhibitie is inzoomen met een zaklamp.

Als je inzoomt op één onderwerp, laten je brein kleine, snelle golfjes zien in het EEG. Dit betekent dat er specifieke informatie wordt verwerkt in een klein gebied van de brein. Je kunt je dan concentreren en omgevingsprikkels buiten sluiten (inhiberen). Je kunt een goedwerkende zaklamp zelf richten van de ene taak naar de andere taak.


High beta-golven: door een rietje kijken.

In een stress-situatie ben je met één ding bezig. Het is alsof je door een dun rietje kijkt. De zaklamp is ingeruild. Het rietje geeft geen ruimte voor andere gedachten. een heel piepklein gebied in je brein is met zeer snelle hersenactiviteit informatie aan het verwerken. Je kunt dan heel snel reageren. Het kost ook veel energie. Mensen met stress denken vaak de hele dag aan één onderwerp. Hierdoor kun je je ook slecht concentreren op andere zaken.


Een te drukke omgeving kan overweldigend zijn bij gebrek aan inhibitie. Dit betekent dat je de omgevingsprikkels niet kunt buitensluiten. Er wordt ook vaak gesproken over hoogsensitieve personen (HSP). Met neurofeedback train je geen HSP, maar klachten die veroorzaakt worden door de inhibitieproblemen. Omdat alle omgevingsprikkels binnen komen, kan iemand overprikkeld raken met als gevolg stress en/of angstgevoelens. Het is dus ook geen verrassing dat de meest gebruikte vragenlijst voor HSP van A. Aron, vragen bevat over de omgevingsprikkels en stressgevoelens.

Inhibitie van externe prikkels

Wij vergelijken het inhiberen van prikkels met een zaklamp die je zelf kunt reguleren. Voor een goede zaklamp heb je activatie nodig in het brein, de groene kleur in onderstaande afbeelding. Bij hoogsenstitieve personen zien we vaak thata-golven (paars) prominent in het brein. Ook als de omgeving om activatie (groen) vraagt.

Theta-golven (paars): geen inhibitie, alles komt binnen

Theta-golven zijn grote golven en daardoor zijn grotere gebieden in je brein tegelijkertijd actief. Je kunt hierdoor meer mogelijkheden zien voor een probleem en informatie combineren. Net alsof je relaxt ligt te dagdromen. Dit gaat wel ten koste van de verwerkingssnelheid en concentratie. Het betekent ook gebrek aan inhibitie. Alle omgevingsprikkels komen binnen. Lastig leren zo.

Beta-golven (groen): inhibitie is inzoomen met een zaklamp

Als je inzoomt op één onderwerp, laten je hersenen kleine, snelle golfjes zien in het EEG. Dit betekent dat er specifieke informatie wordt verwerkt in een klein gebiedje van de hersenen. Je kunt je dan concentreren en omgevingsprikkels buiten sluiten (inhiberen). Je kunt een goedwerkende zaklamp zelf richten van de ene taak naar de andere taak.

High beta-golven: net als door een rietje kijken

In een stress-situatie ben je met één onderwerp bezig. De de zaklamp is ingeruild voor een dun rietje en geeft geen ruimte voor andere gedachten. Een heel piepklein gebiedje in je brein is met zeer snelle hersenactiviteit informatie aan het verwerken. Je kunt dan heel snel reageren. Het kost ook veel energie. Mensen met stress denken vaak de hele dag aan één onderwerp. Hierdoor kun je je ook slecht concentreren op andere zake