Wat is neurofeedback
Op deze pagina kun je meer lezen over wat neurofeedback is. Voor uitgebreidere informatie kunt je ook verderop op de site gratis het boek neurofeedback als behandelmethode downloaden.
Brein verwerkt informatie
De EEG-meting is de basis van neurofeedback. De EEG-band meet de globale activiteit van het brein en laat de meest voorkomende toestanden zien: onderactivatie, stationair draaien, activatie en overactivatie. In plaats van EEG-golven toont de meetapparatuur van de Brainmarker verschillende kleuren. Zo kun je de breinwerking makkelijker uitleggen, ook aan kinderen. Net als een auto, schakelt het brein schakelt naar behoefte. Paars is onderactivatie in het brein, dit zie je bijvoorbeeld als je moe bent of ligt te dagdromen. In rust zien we geel, remming, dit betekent dat het brein stationair draait. Net als een geparkeerde auto met draaiende motor. Als je informatie wilt verwerken, schakelt je brein naar een hogere versnelling. Dit is groen: activatie. Rood: Als het te moeilijk is voel je stress. Jouw brein schakelt dan automatisch naar de hoogste versnelling. In de oertijd was dit erg handig als je werd aangevallen door een roofdier. Je kunt dan super snel reageren.

Breintoestanden variëren gedurende de dag
Het brein is geen vlakke weg maar als een maanlandschap met dalen en kraters. Stress, concentratie, rust, dagdtomen en slapen zijn allemaal toestanden van de hersenen. Al deze basistoestanden van het brein kunnen in een soort maanlandschap worden weergegeven met dalletjes en kraters. de voetbal van de toestand rolt van hot naar her. Dit gaat alleen gemakkelijk als de dalletjes/kraters niet te diep zijn.
Breintoestanden variëren de hele dag. Het dal van bijvoorbeeld onderactivatie (paars) mag niet te diep zijn. Dan kom je er moeilijk uit.
Neurofeedback therapie
Als de hersenen één of meerdere diepere dalen/kraters hebben die ongewenst zijn, dan zijn klachten vaak moeilijk op te lossen. Dankzij neurofeedback en moderne technieken kun je diepe dalen, minder diep trainen. Het bijna niet bestaande dal van de activatie (groen) kun je vervolgens iets grotermaken zodat deze route beter begaanbaar wordt. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een betere concentratie.
Het brein leert door beloning
De hersenen veranderen de hele tijd van toestand. Dit zie je ook in een EEG-meting. Deze verandering vormt de basis van neurofeedback: een persoon ziet zijn eigen hersenactiviteit veranderen (door het groter of kleiner worden van een beeldscherm en krijgt positieve feedback (beeld wordt groter) op het moment waarop de hersenactiviteit verbetert. Je leert door positieve feedback (Deze vorm van leren heet operante conditionering)Net als bij fietsen: Kinderen blijven plotseling beter en langer zitten op de fiets en deze toestand van hersenen en spieren wordt positief bekrachtigd. Met langdurig resultaat. Fietsen verleer je niet meer. We weten niet hoe we dit doen, we weten alleen dat het steeds beter gaat.
Bij neurofeedback krijgt een persoon dus positieve feedback als het beter gaat met de toestand van het brein. Deze feedback heeft de vorm van een zelf gekozen filmpje op Youtube die beter zichtbaar is op de momenten waarop de hersenen beter functioneren. Je leert door negatieve en positieve feedback.
Feedback via Youtube
Met de thuisapparatuur train je minimaal 3 en maximaal 7 keer per week. Je maakt een eigen afspeellijst met YouTube van (minimaal) een half uur die je importeert in de brainmarker-App. Met deze zelfgekozen filmpjes wordt getraind. Dus je hoeft niet naar stomme verplichte filmpjes te kijken maar kan zelf je favorieten uitzoeken. De Brainmarker-app is verbonden met de EEG-band op het hoofd. In de App worden de zwarte balken over het filmpje worden ‘aangestuurd’ door de breinactiviteit. Bij de ongewenste breinactiviteit wordt het beeld kleiner en bij gewenste breinactiviteit wordt het beeld groter en wordt het brein dus beloond. Als het beeld groter wordt denk je ja, ja, ja het lukt. Het brein gaat steeds vaker deze toestand oproepen door de positieve conditionering. Ook als je niet aan het trainen bent. Zelfs een half jaar na de neurofeedback therapie, zien we nog steeds de positieve effecten van de training. Voor een langdurig effect bij bijvoorbeeld ADHD-klachten train je minstens 40 sessies. In de brainmaker software zijn alle protocollen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Trainingsfrequentie neurofeedback
Het trainingseffect van de neurofeedback neemt iets af tussen de sessies. Je moet de volgende training starten voordat het effect terug bij af is. Dagelijks trainen is het snelst en meest effectief, maar minimaal Drie tot vier keer per week trainen. Door de ontwikkeling van thuisapparatuur waarbij je geen electroden meer hoeft te plakken maar gewoon een soort hoofdband kunt gebruiken kun je nu makkelijk thuis trainen.
Een hoge trainingsfrequentie zorgt net als bij topsporters, voor snel en langdurig resultaat.
Traject neurofeedback
Door de exacte manier van meten kunnen we hele kleine verschillen laten zien, die je zelf helemaal niet merkt. Op den duur worden de veranderingen groter en ga je de verschillen merken: de hersenen zijn steeds vaker in de betere toestanden. Bij de meeste personen zijn de eerste kleine veranderingen merkbaar na 10 sessies, blijvende veranderingen duren vaak langer, soms wel tussen de 20 en 40 sessies.